maandag 8 december 2008

Fuck the format?

Al een jaar of 10 werk ik bij 'de radio' en heb ik formats uit de grond zien schieten die vervolgens niet genoeg water kregen en weer afstierven: Yorin FM 1 en 2 en Caz! heb ik van dichtbij zien mislukken. Helaas.

Probleem is vaak dat de programmamakers door de beleidsmakers ondergeschikt worden gemaakt aan het format. Dat beperkt hen in hun creativiteit want ze moeten 'binnen het format' werken. Natuurlijk is het belangrijk een format te hanteren als je je radiostation als bedrijf ziet en de focus op 'geld verdienen' ligt. Maar door allerlei onderzoeken stoïcijns te volgen en creativiteit te doden, schrijf je je station op dag 1 al af. Zeker als de top (RTL en SBS in dit geval) het vertrouwen ook nog verliest en de geldkraan dichtdraait. Bij Caz! was dat al na vijf maanden het geval.

Op Rethinking Media is een flinke discussie ontstaan onder het motto 'fuck the format'. Dat gaat mij ook weer wat te ver want een format hoeft zeker niet negatief uit te pakken, maar de discussie (die voornamelijk over tv gaat) is erg boeiend.

Geen opmerkingen: