zondag 13 september 2009

Discussie over schokkende foto

In Amerika is beroering ontstaan over een foto van een stervende militair in Afghanistan. Joshua Bernard (21) is tijdens een gevecht geraakt door een granaat en kameraden snellen te hulp en voeren hem af. Hij sterft later in het ziekenhuis.

De foto (klik voor een vergroting) is gemaakt door Julie Jacobson van persbureau AP. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates is woedend dat de foto openbaar is gemaakt en spreekt van "gebrek aan mededogen voor de familie".

Julie Jacobson verweert zich met het verhaal dat ze de foto's heeft laten zien aan Amerikaanse militairen in Afghanistan die bij haar waren tijdens het incident met Bernard. Zij begrepen volgens haar dat ook zo'n foto bij de verslaglegging van een oorlog horen. Zij maakte ook foto's van wat Bernard en de andere troepen voorafgaand aan de beschietingen deden.

Santiago Lyon, directeur van de foto-afdeling van AP, zei dat deze foto juist laat zien hoe Amerikaanse soldaten zich opofferen voor hun land. "We feel it is our journalistic duty to show the reality of the war there, however unpleasant and brutal that sometimes is."

Geen opmerkingen: