dinsdag 18 november 2008

.De Wiki is weer online

De Duitse politicus Lutz Heilmann is schoorvoetend teruggekomen op zijn 'roep om gerechtigheid'. Hij liet een paar dagen geleden Wikipedia.de afsluiten omdat er belastende informatie uit zijn verleden op stond.

Meneer Heilmann, what's in a name, werkte in de jaren 80 namelijk voor de Stasi, de geheime dienst van de DDR. En Wikipedia, objectief als altijd, had daar een zinnetje of wat aan gewijd. Heilmann was boos, stapte naar de rechter en Wikipedia.de moest de deuren sluiten. Niet dat het veel zin had want via de.wikipedia.org was de hele handel nog gewoon te lezen.

Ons aller Lutz kreeg nu zóveel negatieve publiciteit over zich heen, dat hij eieren voor zijn geld heeft gekozen en de beslissing van de rechter toch maar naast zich neer heeft gelegd. Wikipedia.de is dus weer beschikbaar, inclusief het Heilmann-verhaal.

Overigens begon de Stasi-affaire al in 2005 toen Der Spiegel er een pagina voor vrij maakte. Op zijn eigen website staat nu:

Nachdem die falschen, ehrabschneidenden und deshalb mein Persönlichkeitsrecht verletzenden Inhalte weitgehend aus dem entsprechenden Artikel entfernt wurden, habe ich gegenüber dem Wikimedia e.V. erklärt, dass ich keine weiteren juristischen Schritte unternehmen werde und die Weiterleitung auf die Wikipedia-Inhalte unter http://de.wikipedia.org wieder geschaltet werden kann.

Zou het de beste man alleen maar om de publiciteit zijn gegaan? Nou, dat is dan gelukt want Google geeft op dit moment al 57.500 hits en dat waren er voor het weekend waarschijnlijk een stuk minder.

Geen opmerkingen: