dinsdag 17 februari 2009

Wilhelm Richters Wijnhandel

Wilhelm Richters kocht in 1902 een slijterij en een distilleerderij in het hartje van het oude Den Haag. Toen hij in 1942 overleed bezat Wilhelm Richters in totaal 25 slijterijen. Zijn vijf zonen namen het bedrijf over en toen zij het in 1975 verkochten omvatte het bedrijf in totaal 32 slijterijen, een distilleerderij en een wijnpakhuis in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Via een aantal transacties is de Richters-slijterijketen uiteindelijk opgegaan in de Gall & Gall-keten.

Die Wilhelm Richters was mijn overgrootvader en één van de vijf zonen mijn grootvader. In het Likeur & Fris Museum in Hilvarenbeek is tot eind maart een tentoonstelling te zien over de wijnhandel van mijn familie. De moeite van het bezoeken waard (zeg ik subjectief).

Nog steeds is in Den Haag te zien dat in de Oude Molstraat ooit de vestigingen van de wijnhandel zaten. Op de gevel van drie gebouwen staat 'Voorheen Wilhelm Richters Wijnhandel & Distilleerderij'. Het Nederlands Dagblad schreef over de tentoonstelling.

5 opmerkingen:

G.A. Kruys zei

Geachte heer Richters,

Tussen 1950 en 1970 woonde ik in Den Haag in de Roelofsstraat. Tegenover ons huis woonde de heer Richters, firmant bij Wijnhandel Richters. Ieder zaterdagmiddag waste ik zijn Rode Volvo Amazon. Ik herinner mij de heer Richters als een uiterst vriendelijk, zeer correct heer, die altijd een enorme sigaar in zijn mond had. Er was ook een filiaal van zijn bedrijf in de Van Hoytemastraat, vlak om de hoek.
Was hij een van de broers door u genoemd in deze site? Ik kan nog veel meer over hem vertellen als u dat leuk vindt.
Met vriendelijke groeten,

G.A. Kruys,
Groningen.

Unknown zei

Mijn vader is jaren filiaalhouder geweest op de Jan Luykenlaan in Den Haag.
Wat door de kleinzoon wordt geschetst als een overname door Gall&Gall is mij niets bekend de zaak was gewoon failliet, en het personeel werd niet al te netjes achtergelaten

P. de Block
Zoetermeer

G.A. Kruys zei

Ik denk dat de familie Richters niet vaak naar deze blog kijkt. Ik schreef 3 weken geleden, maar zie geen reactie. Vreemd.

Martijn Richters zei

Niet zo vreemd want ik ben op 1 januari 2011 gestopt met het bijhouden van dit blog. Via via kreeg ik de tip deze reacties te lezen.

Beste G.A. Kruys en P. de Glock, ik zou graag jullie verhalen over de wijnhandel horen. Ook als die gaan over het niet netjes achterlaten van personeel, waar ik niet eerder van hoorde.

Mail mij via info@martijnrichters.nl (evt met je telefoonnummer) en ik neem contact op. Dank!

Unknown zei

De naam Willem Richters kwam ook bij ons voor tijdens mijn dienstplicht te Arnhem in de Menno van Coehoornkazerne lag er schuin boven mij eerder genoemde, Willem was een vrij gezette jongeman in die tijd ( okt. 1950 ) hij is niet lang bij ons gebleven na ongeveer twee maande is hij verdwenen, weet iemand mij te vertellen of deze nog in leven is zal nu ongeveer 90 jaar oud zijn want wij waren van 1930