woensdag 15 oktober 2008

De Obama-Ayers connectie

Vannacht is het laatste 'Presidential Debate' voor de verkiezingen. Het worden 90 cruciale minuten voor John McCain. In de meeste peilingen is hij (ver) achterop geraakt en CBS en New York Times kwamen gisteren zelfs met een voorsprong van 14 procentpunt voor Obama.

Zeer waarschijnlijk zal de Bill Ayers-affaire vannacht aan de orde komen. Ayers was in de jaren 60 en 70 een activist die opriep om aanslagen te plegen op overheidsgebouwen. Het draaide allemaal om de Vietnam-oorlog waar Ayers fel op tegen was. Tegenwoordig werkt hij op een universiteit en heeft hij het boetekleed aangetrokken, maar in zijn radicale tijd liep het soms helemaal uit de hand. Zo kwam zijn maatje Terry Robbins om het leven bij het maken van een bom.


Bill Ayers en Barack Obama werkten halverwege de jaren 90 allebei aan schoolhervormingen in de staat Illinois. Ze zaten samen in een commissie en in 2001 stortte Ayers 200 dollar in een fonds voor de herverkiezing van Obama in de Senaat. De McCain-campagne, met Sarah Palin voorop, probeert die link uit te buiten. Begin dit jaar al liet Obama weten dat hij Ayers al anderhalf jaar niet had gesproken en dat diens radicale verleden zich afspeelde in de tijd dat Obama nog met Lego aan het spelen was. Bij wijze van spreken.

Nu heeft Obama zélf gezegd dat McCain tijdens het debat maar moet beginnen over Ayers. Slim natuurlijk. Gingen politici in het verleden dit soort zaken uit de weg, Obama kiest de aanval. Als de discussie daarover vannacht 'feitelijk' in het voordeel uitvalt voor Obama kan het best zo zijn dat de gemiddelde Amerikaan toch gaat twijfelen aan de goede bedoelingen van de senator uit Illinois.

Vanaf drie uur Nederlandse tijd op Nederland 2 en (30 seconden eerder) op CNN. Het debat wordt gehouden op de Hofstra University in Long Island. CBS-anchorman Bob Schieffer heeft er zin in.

Geen opmerkingen: