maandag 31 mei 2010

Aardbeving in magniturd

Foutjes in het nieuws zijn altijd leuk. De onkreukbare nieuwslezers verslikken zich in één of ander en het contrast tussen neutraal blijven en het lachsalvo of de verspreking is gigantisch. Enjoy!

PvdD doet het in het gras

Synchroon in het nieuws

Als nieuwslezer bij een commercieel tv-station heb je het maar lastig. Zit je net lekker in je bulletin, komt er weer zo'n stom reclameblok. En die sales-afdeling heeft ook nog eens zijn best gedaan dus het is wachten geblazen. En hoe doden nieuwslezers die al jaren samen zitten de tijd?

zaterdag 29 mei 2010

De route van de Tour

Nog iets meer dan een maandje en dan begint de Tour de France. DE wielerwedstrijd van het jaar. Na de Giro in Amsterdam is de Grand Depart dit jaar in Rotterdam. Het hele etappeschema kan je hier zien in "3D". Soort van.

vrijdag 28 mei 2010

Boem! Onderzeeër zinkt

Vandaag in 1910 stoomde het schip 'Ville-de-Calais' de haven uit en knalde op een onderzeeër: de Pluviose. Lees hier iets over passagier Samuel Goldenberg die in de boot zat die de Pluviose raakte. Utrechts Nieuwsblad schreef onder meer dit:

BERLIJN, 27 mei. De keizer droeg den Duitschen marine-attache te Parijs op, den Franschen minister van marine Z.M. leedwezen te gaan betuigen, wegens de ramp met de Pluviose.

Op internet staat het archief van de krant Utrechts Nieuwsblad online. Heel leuk om eens terug te bladeren in de geschiedenis van de stad. Behalve dat staat ook het andere wereldnieuws in de krant en dus online. Zo ook de editie van exact 100 jaar geleden.

woensdag 26 mei 2010

De Groene Kieswijzer

Op 9 juni zijn er verkiezingen. Via Stemwijzer hebben al tienduizenden mensen uitgevogeld op welke partij ze deze keer moeten stemmen. Al dan niet betrouwbaar, kiezers zoeken daar hun heil.

Als je 'groenig' bent en dus milieu belangrijk vindt, kijk dan ook eens op De Groene Kieswijzer. Alle vragen hebben een link met het milieu. Van wegen tot weidevogels, van CO2 tot groene stroom.

De Groene Kieswijzer voor deze verkiezingen is gemaakt door Natuur & Milieu, De12Landschappen, Greenpeace, Milieudefensie, Natuurmonumenten, Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds. De Groene Kieswijzer is een initiatief van Natuur & Milieu.

dinsdag 25 mei 2010

Muziek: Pete Murray bij Giel

Vandaag wordt Giel Beelen 33. Ja, en? Inderdaad, niks bijzonders maar wel even een aanleiding om te YouTuben want hij heeft veel prettige artiesten in zijn studio gehad. Bijvoorbeeld Pete Murray met het prachtige So Beautiful.

maandag 24 mei 2010

Steun de hulphond!

Er zijn te weinig hulphonden die mensen met epilepsie kunnen helpen. Dat vindt Stichting Hulphond Nederland. Deze week is er dan ook bijzondere aandacht voor het probleem. Een hulphond ondersteunt zijn baasje tijdens een epilepsieaanval. Maar de training van zo'n dier is erg duur en wordt niet vergoed. Video: ANP.

zaterdag 22 mei 2010

Mister Gaga

13, afgelopen week een enorme hit op internet en nog goed gedaan ook. In het begin lijkt het wat rommelig maar dan blijkt het consequent rommelig en dus niet rommeling maar bedacht en zo bedoeld te zijn. Uhm, begrijpt u het nog? Afijn, goed bedoeld.

vrijdag 21 mei 2010

"Willem is nog online"

Vandaag is het vier jaar geleden dat Mister Songfestival overleed: Willem van Beusekom. Jarenlang deed hij het commentaar bij het meest besproken liedjesfestival ter wereld. Althans, dat denken wij in Europa.

In zijn herinnering is een website gemaakt die al vier jaar online staat. Zo blijft hij virtueel in leven. Zijn eerste Songfestival-commentaar gaf hij in 1986. Winnaar destijds: Sandra Kim.

donderdag 20 mei 2010

Floyd en Lance aan de dope

Valt het doek voor Lance Armstrong? De man die altijd roept dat hij nooit doping gebruikt en dat overal en altijd wil laten testen, wordt nu beschuldigd door een vroegere adjudant van hem: Floyd Landis.

De Los Angeles Times schrijft Floyd Landis admits to doping, and accuses Lance Armstrong en Lance zal wel zijn ontploft. Landis zelf ontkende jarenlang dat hij doping had gebruikt nadat hij in 2006 na de Tour werd betrapt. Exit gele trui. Nu maar eens kijken hoe dit verdergaat. Stopt Lance? Of gaat hij in de (juridische) aanval?

Anderson Cooper op school

Anderson Cooper is een journalist in hart en nieren. Hij ging met camera en blocnote over de wereld om verslag te doen van rampen en was in New Orleans toen orkaan Katrina overtrok. Inmiddels presenteert hij AC 360, zijn eigen personalityshow op CNN.

In december 2008 sprak hij op de Journalism School van Columbia School. Met wat gimmicks en verhalen over zichzelf vooraf, ging hij in gesprek met de studenten. Kijk mee.

dinsdag 18 mei 2010

Laura live bij KX Radio

Laura Jansen veroverde zo'n beetje een jaar geleden mijn hart met het prachtige 'Single Girls'. Commercieel succesvol werd ze met de cover van 'Use Somebody' van Kings of Leon. Prachtig gedaan. Een paar weken terug was ze in de studio van KX Radio om dat laatste liedje live te doen. Geniet!

Gigatornado ... hou je vast

Eerder schreef ik al over de jacht op tornado's die altijd spectaculaire beelden oplevert. Kijk eens naar deze 'HUGE MANITOBA TORNADO' ... freaky inderdaad.

zondag 16 mei 2010

Treinspotter ... oeps

Met een groep trainspotters sta je gezellig te wachten bij het spoor. Er komt zometeen namelijk een stoere ouwe trein voorbij rollen. Koffie. Praatje. Broodje. Praatje. Krantje. Tuut tuut. In de aanslag, hij komt! Oeps.

Muziek! Camouflage ...

Tja, soms kom je langs een liedje en weet je niet precies wat je ermee moet. Is het nou bijzonder, gewoon aardig of eigenlijk niets. Ik weet het niet met Camouflage en het liedje Perfect.

zaterdag 15 mei 2010

Help doesn't help

Ik schreef er al eerder over: de site Where's The Any Key? van Microsoft. Hilarische verhalen van sukkelige computergebruikers.

A guy in the support team of my last company once told me he received an irate call from a user. The user was annoyed because he pressed the Help button inside word, and despite waiting over 30 minutes, no one had come to help him.

vrijdag 14 mei 2010

Tornadofreaks op jacht

Drie jaar geleden reden ze gezellig (gepland) rond over de vlaktes van Colorado op jacht naar tornado's. En toen ...

donderdag 13 mei 2010

Cameron grapt over Clegg

Typisch Engelse humor: de nieuwe vicepremier die wegloopt omdat de kersverse premier iets onaardigs over hem heeft gezegd. David Cameron en Nick Clegg 'in de bocht'.

Remember the pope in '81

Vandaag in 1981 werd een aanslag gepleegd op paus Johannes Paulus II. Mehmet Ali Ağca was de dader en de paus vergaf het hem later toen Mehmet zich tot de heer van de paus had bekeerd en werd vrijgelaten. De beelden van de aanslag spreken voor zich.

dinsdag 11 mei 2010

3D van krijtjes

Kurt Wenner. Een naam om te onthouden! De voormalige medewerker van de NASA blijkt een fantastisch kunstenaar te zijn. De man gebruikt zijn wiskundige talent om uit de straatstenen ware 3D-kunstwerken te laten oprijzen.

Het lijken allemaal computergestuurde tekeningen, maar in werkelijkheid gebruikt Wenner alleen zijn handen en wat krijtjes. Bekijk nog meer kunstwerken van Kurt Wenner op zijn website. BRON

maandag 10 mei 2010

De Draaiende studio op Q

Ruud de Wild en Jeroen Kijk in de Vegte zitten opgesloten in een studio van heel weinig vierkante meter. Het 'Reuzenruud' staat bij de Boelelaan in Amsterdam en 'gaat dat zien'!

Als de luisteraar een vraag goed beantwoordt, gaat er 1000 euro in de pot. Als de pot 25.000 euro bevat, staan de heren weer met beide voeten op de grond. Is een vraag fout dan gaat er 1000 euro. Dat kan dus wel even duren. Webcam!

Hans Dijkstal overleden

Oud-VVD-fractieleider en minister van Binnenlandse Zaken Hans Dijkstal is overleden. Hij was 67 jaar en al een tijd ziek. Dijkstal werd in het laatste jaar van zijn politieke carrière geconfronteerd met de moord op Pim Fortuyn.

In de aanloop naar die verkiezingen in 2002 waren de debatten tussen Fortuyn en de rest van de gevestigde politiek, onder wie Dijkstal, het gesprek van de dag. En werden ze gepersifleerd in Kopspijkers. Peter Heerschop als Hans Dijkstal.

Hoezee, we zijn gered

We zijn gered. Europa stopt 720 miljard in een reservepotje voor zielige Eurolanden en de beurs vliegt omhoog. Ook nogal dubieus want het instorten begon pas echt nadat op Wall Street donderdag een technisch foutje was gemaakt.

Een handelaar zette de Dow Jones ineens een stuk lager door in plaats van miljoen miljard in te tikken. Ofzo. Afijn, de hele wereld in paniek + Griekenland = de beurs down the drain.

Gelukkig gaat het nu (actueel) weer omhoog en kunnen we vanavond rustig gaan slapen. Geen beurskrach zoals in 2008.

Muziek! John Denver

zaterdag 8 mei 2010

Vandaag: Giro in Amsterdam

Vandaag start in Amsterdam de Ronde van Italië. Opmerkelijk, maar om commerciële en toeristische belangen moeten we het als gebruikelijk zien dat de Ronde van land 1 in land 2 start. Het zal wel.

Om het nog gekker te maken, zijn er plannen om de Ronde van Spanje een keer te laten starten in Amerika. Een paar etappes, dan vliegen en dan weer verder fietsen met een jetlag in de benen. Heeft dat met sport te maken?

Terug naar Nederland. Vorig jaar ging de Ronde van Spanje al in Assen van start en nu dus de Giro in Amsterdam. En straks ook nog de Tour de France in Rotterdam. Vorig jaar won Raborenner Mentsjov de Giro. Inclusief een val in de laatste kilometer.

vrijdag 7 mei 2010

Eerste coalitie sinds 1974

Wat wordt het? Gordon Brown nog een keertje, David Cameron in Downing Street of Nick Clegg van een verrassing? Labour, Conservatives of Lib-Dems? De Britse verkiezingen zijn in volle gang en ook Twitter is actueel.

Zoals het er nu naar uitziet gaan de Conservatieven winnen. Volgens de exit-poll van de Britse tv-stations zitten ze op 305 zetels. Labour op 255 en Lib-Dems op 61. Geen meerderheid voor wie dan ook dus het wordt mogelijk een coalitieregering. Dat gebeurde voor het laatst in 1974. Kijk naar een van de kandidaten: Harold Wilson van Labour.

donderdag 6 mei 2010

Muziek! Abba ...

Hindenburg 73 jaar terug

73 Jaar geleden ging zeppelin de Hindenburg ten onder. De grote zeppelin was gebouwd om te worden gevuld met helium maar omdat dat niet voorhanden was, ging er het explosieve waterstof in. Dat werd de Hindenburg en 35 mensen fataal.

Het incident op De Dam

"Nederland in greep nervositeit" kopt Spits vanochtend. Anderhalve dag na het incident op De Dam waarbij een schreeuwende man paniek veroorzaakte tijdens dodenherdenking. Spits probeert nog even oud nieuws spectaculair op te bakken.

Hulde voor Jeroen Overbeek die op een rustige toon verslag bleef doen van dodenherdenking, ondanks dat er paniek was, de koningin werd weggevoerd en onduidelijk was wat er aan de hand was. We kijken nog even naar de beelden.

woensdag 5 mei 2010

Grote golven aan de Cote

Een heerlijke, zonnige en rustige vakantie aan de Cote d'Azur. Daar dromen veel mensen van. Nou, niet deze week want de Middellandse Zee ontplofte de afgelopen 24 uur. Gigantische golven spoelden auto's, strandpaviljoens en boten weg.

dinsdag 4 mei 2010

"De treinen hebben kleur"

Dodenherdenking in de trein

Het is gebruikelijk dat tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei, 's avonds om acht uur, alle openbaar vervoer twee minuten stilstaat. Op zondag 4 mei 2008 zat ik in de intercity van Schiphol naar Groningen. Het tijdstip van de Dodenherdenking viel ergens tussen de stations Zwolle en Meppel. De trein stopte bij een weitje met paarden in de buurt van Staphorst. Het was een sfeervol moment; het was een prachtige heldere dag geweest en nu wierp de laagstaande zon lange schaduwen over de velden. Twee verliefde jonge mensen bleven samen praten en lachen, geheel verdiept in elkaar en het hier-en-nu, en ook dat was op de een of andere manier precies goed.

Dit filmpje van negen minuten laat een uitgebreide montage zien van het stuk van Zwolle tot vlak voor Meppel. De trein komt tot stilstand op 4min43sec.

(C) Wim Scherpenisse 2008

maandag 3 mei 2010

Oeps, camera laten liggen ...

Niet alleen op het pijltje klikken, maar ook vrolijk ronddraaien terwijl het stadion in Texas instort. Een 360-implosie. Geweldig!





Nog 45 jaar olie ...

Vandaag zijn er tot nu toe bijna 244.000 kinderen geboren. En gingen 107.000 mensen dood. Ook wordt vandaag of morgen de 100 miljoenste computer van het jaar gemaakt. En hebben we al 1.408.785 miljard liter water verbruikt.

Daarnaast zijn er vandaag al bijna 10 miljard sigaretten gerookt, 4,5 miljoen mensen overleden aan een besmettelijke ziekte en zou het nog zo'n 15.500 dagen zijn totdat de olievoorraad op de wereld op is. Da's zo'n 45 jaar.

Waar ik die informatie vandaan haal? Van de toch wel confronterende Worldometers. Het zet je even met beide voeten op de grond en drukt je met de neus op de feiten. Bekijk het maar eens rustig.

zondag 2 mei 2010

Bom op Times Square

Half zeven, zaterdagavond, Times Square, New York. Gezellig. Veel toeristen. KLABOEM, net niet dus. Op Times Square werd een Nissan Pathfinder met een bom gevonden. Een verkoper zag rook en waarschuwde de politie. Die ontruimde het plein en de 'bomb squad' ontmantelde de bom.

Eind vorig jaar was het ook raak. Ook toen stond een 'suspicious vehicle' op Times Square. Het bleek later loos alarm te zijn. Nu dus niet. What's next? Hieronder ABC, via deze link NBC en CNN.

zaterdag 1 mei 2010

Minifoutje op de racebaan

Flash nu ook exit bij Microsoft

De iPad speelt geen flashbestanden en voor Apple is dat volstrek logisch: rotte software, even in mijn eigen woorden. Microsoft stelt nu ook dat flash niet heilig is want Internet Explorer gaat Apple achterna.

Betekent dit dat in 2011 geen enkele softwarebouwer nog iets met flash doet? Het kan zomaar gebeuren. Internet heeft zich wel eens sneller ontwikkeld. Wie had gedacht dat het succesvolle Napster in no-time dood zou zijn? Het kan verkeren.

HTML5 en H.264 is belangrijk, flash niet. Over en sluiten. Gelukkig voor de iPhoners en iPadders onder ons. Die hadden er toch al niks aan.

Steeds minder zebra's in Kenia

In Tanzania en Kenia leven steeds minder gnoes en zebra's. In het nationale park Amboseli en rond de berg Kilimanjaro is het aantal van die dieren dramatisch gedaald.

In het gebied grazen nog zo'n 3000 gnoes en 4400 zebra's. Dat waren er drie jaar geleden bij elkaar opgeteld nog zo'n 30.000. Het aantal buffels is ook gedaald, met 61% tot 231. Vorig jaar was het erg droog in het gebied en zijn duizenden dieren van de honger gestorven. BRON